Helvéczia pikareszk szerepjáték: Játékszabályok

A Helvéczia elkezdéséhez elsősorban két füzetre van szükség:

Helvéczia: pikareszk szerepjátékHelvéczia:

avagy: Kincses Ládikó, melyben megtaláltatik, hogy miféle vitézek lakják Helvéczia tartományait s milyen csodálatos tulajdonságokkal rendelkeznek; a leg különfélébb eszközök és instrumentumok, melyek igen hasznosak a legveszedelmesebb kalandokban; értekezés a Virtusról  az Anyaszentegyház kipróbált tanításai szerint; igen egyszerű és gyors harczi szabályzatok; mágikus igék és használatuk módjai; nemkülönben rövid úti kalauz Helvécziához és ami azon túl következik.

A Helvéczia szerepjáték szabályainak gyűjteménye. Ez a kiadvány ismerteti mindazt, amire egy játékosnak szüksége lehet. Bemutatja a szerepjáték játékmenetét, tárgyalja a karakterkészítés lépéseit, és egyszerű, de rugalmas szabályokat ad a harcra, varázslatok használatára, a bűnös és erényes viselkedés következményeire, és még sok más egyébre. Tartalmaz még egy részletes varázslatlistát, összefoglaló leírást Helvécziáról és tartományairól, ajánlott irodalmi forrásokat és több példát a játékmenetről és a szabályok alkalmazásáról.

Helvéczia: Mesélői AlmanachMesélői Almanach:

avagy: Hasznos Segédlet mindazon dolgokban, melyek a mesélőre tartoznak: különböző szörnyetegek és becses kincsek leírásai és lajstromai, melyek között van ismert és ismeretlen egyaránt; kiegészítő szabályok és irányelvek a Tapasztalati Pontoktól a méregkeverésig; mindenek előtt pedig Útmutatás fordulatos kalandok készítéséhez és ahhoz, hogy miként lehet őket a legkiválóbban levezényelni.

Ezt a füzetet csak a mesélőnek kell áttanulmányoznia. A játék világában található ellenfelek és csudálatos tárgyak leírásain túl segítséget nyújt a szabályok használatában, a játékvezetésben, és különösen az új kalandok kidolgozásában. Útmutatásai egyszerű, de bevált és jól használható módszereket nyújtanak kezdő és haladó mesélőknek az alapvető párbeszédtechnikáktól a fantasztikus tájak és ördögi tervek kidolgozásáig. A füzetben található egy egyszerű, kezdőkre szabott bevezető kaland, és egy függeléknyi inspiráló segédanyag is.

Mi kell a játék elkezdéséhez?

Ha még nem ismerjük az asztali szerepjátékokat, olvassuk el a gyorskezdési útmutatót! Ez a rövid összefoglaló áttekintést nyújt a szerepjátékok lényegéről, a játékosok és a játékvezető (mesélő) szerepeiről, és arról, hogy hol találjuk a legfontosabb szabályokat, illetve mire valók a játékhoz mellékelt kiegészítők.

A játékhoz a szabályokon kívül feltétlenül ajánljuk a segédanyagok letöltését: itt találjuk a játékban használt karakterlapokat, térképeket és egyéb dokumentumokat. A mesélő dolgát segítik a kidolgozott kalandokat és más segédanyagokat tartalmazó kiegészítők – amelyek rövid felkészülés után könnyen felhasználhatók, és példákat mutatnak a saját kalandok kidolgozására is. A játékhoz szükséges továbbá egy pakli magyar kártya (a magyar zsugás hagyományoknak megfelelően a kék hátoldalú Piatnik javallott – tartózkodjunk a piros hátú imitációktól!), egy készlet dobókocka (4, 6, 8, 10, 12 és 20 oldalú – beszerezhetők a szerepjátékos boltokban, vagy megtalálhatók a dobozos kiadásban), és a Szentírás egy példánya (ezt a dobozos kiadás nem tartalmazza).

A Helvéczia játékszabályai letölthetők PDF formátumban:

Szabálykönvv – 19 MB

Mesélői Almanach – 28 MB

De kedvező áron, tartós és jó nyomdai minőségben megvásárolhatók a Kontraszt gyorsnyomda webshopjábólkülönálló füzetekként és a minden szükséges segédanyagot tartalmazó dobozos kiadásban.